Polemforum.nl
Polenforum.nl •  Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004
 

   

Donald Tusk:
Nie ma złych wyborców. Nie ma też złych regionów. Jest zła, skorumpowana
i agresywna władza. To ona dzieli, by rządzić. Walczmy z nią, nie między sobą.

Er zijn geen slechte kiezers. Er zijn ook geen slechte regio's. Er is een slechte, corrupte en
agressieve overheid. Ze verdeelt om te regeren. Laten we met haar vechten, niet onder ons.


Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Normal Topic 'Oekraïne nog niet bij EU' (Read 175 times)
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Offline


Właściciel

Posts: 58.406
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
'Oekraïne nog niet bij EU'
06.09.2008 at 13:22:28
Print Post  

'Oekraïne nog niet bij EU'

door Hans de Bruijn. 

AVIGNON - Nederland verzet zich tegen voorstellen van een aantal andere EU-lidstaten om Oekraïne snel uitzicht te bieden op het EU-lidmaatschap. "Dat is voor ons absoluut niet aan de orde", zei minister Verhagen gisteren in het Franse Avignon, waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken zich beraden over de gevolgen van de crisis in Georgië. "Het is vreemd dat sommigen nu haasje-over springen om Oekraïne maar perspectief op het lidmaatschap te bieden", aldus de bewindsman.

Vooral Polen, Groot-Brittannië, Zweden en de Baltische staten willen Oekraïne graag bij de EU hebben. Dat kan de stabiliteit in het land vergroten, en in de nasleep van de crisis in Georgië de Russen weerhouden van pogingen meer invloed in Oekraïne te krijgen. Nederland, Duitsland en België willen daar echter niets van weten. Dinsdag is in het Franse Evian een top tussen Oekraïene en de EU. De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko wil dat de EU zijn land daar formeel een 'Europees perspectief' biedt. Maar de EU – in de persoon van de Franse president Sarkozy, fungerend voorzitter – wil niet verder gaan dan het erkennen van de 'Europese aspiraties' van Oekraïne. Achter de schermen hebben Kiev en Parijs de afgelopen dagen hevig over die woordkeuze gediscussieerd. In Oekraïne wordt gezegd dat de top zal mislukken als de EU nu niet verder gaat dan vage verklaringen over meer samenwerking.

Joestsjenko hoopt dat de crisis in Georgië de West-Europeanen ontvankelijker zal maken voor zijn aspiraties. Maar EU-kringen vrezen dat zoiets de Russen alleen maar zal provoceren. Verhagen wees er bovendien op dat Oekraïne zelf verdeeld is over de toenadering tot het Westen. Deze week brak in het land nog een regeringscrisis uit.

De critici vrezen vooral een salamitactiek, waarbij Okraïene nu eerst nauwe samenwerking wordt aangeboden, 'waarna telkens weer nieuwe plakjes van de Europese worst worden afgesneden' en op een bepaald moment toetreding niet meer te voorkomen is, zegt een Brusselse diplomaat. Erkend wordt wel dat Oekraïne een Europese staat is en dus volgens de criteria van het EU-verdrag 'ooit' lid zal kunnen worden.

www.bndestem.nl/algemeen/buitenland   06.09.2008
  
Back to top
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
Bookmarks: Twitter Facebook Linked in Twitter