Polemforum.nl
Polenforum.nl •  Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004
 

   

Donald Tusk:
Nie ma złych wyborców. Nie ma też złych regionów. Jest zła, skorumpowana
i agresywna władza. To ona dzieli, by rządzić. Walczmy z nią, nie między sobą.

Er zijn geen slechte kiezers. Er zijn ook geen slechte regio's. Er is een slechte, corrupte en
agressieve overheid. Ze verdeelt om te regeren. Laten we met haar vechten, niet onder ons.


Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Normal Topic ANALYSE: Akkoord Georgië in voordeel van Russen (Read 136 times)
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Online


Właściciel

Posts: 58.306
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
ANALYSE: Akkoord Georgië in voordeel van Russen
10.09.2008 at 13:34:13
Print Post  


Akkoord Georgië in voordeel van Russen

ANALYSE, Bert Lanting

BRUSSEL - Het akkoord van Sarkozy laat Rusland toe de diplomatieke schade te beperken.

Kennelijk legt de Europese Unie toch nog gewicht in de schaal in Moskou. Dat constateerden diplomaten in Brussel opgelucht nadat het de Franse president Sarkozy maandag gelukt was president Medvedev ertoe te bewegen alle Russische troepen uit de bufferzone rond Zuid-Ossetië terug te trekken.


Aanvankelijk schatte men de kans van slagen voor Sarkozy somber in. Moskou voelde er niets voor waarnemers uit de Europese Unie toe te laten in de ‘veiligheidszone’ die Russische troepen na de mislukte Georgische aanval op Zuid-Ossetië rond de afvallige regio hadden ingesteld. Maar na vier uur onderhandelen rolde er zowaar een tijdschema voor de terugtrekking van de Russische troepen uit.

Moskou heft de controleposten bij de havenstad Poti al binnen een week op en trekt binnen een maand de resterende troepen uit de bufferzone terug. Voorwaarde is dat de EU zeker tweehonderd waarnemers naar het gebied stuurt die erop moeten toezien dat Georgië geen poging doet Zuid-Ossetië en Abchazië te heroveren.

Sarkozy waarschuwde na afloop van het beraad nog dat de EU ‘haar conclusies zal trekken’, als Moskou zich niet aan het akkoord houdt. Maar alles wijst erop dat Rusland zich dit keer wel stipt aan de afspraken zal houden. De eerste troepen begonnen zich gisteren al uit de bufferzone rond Abchazië terug te trekken.

Goed beschouwd pakt het akkoord alleen maar voordelig uit voor Moskou. Na de vernietigende slag die Rusland het Georgische leger tijdens de korte oorlog heeft toegebracht, vormen de Georgiërs nauwelijks meer een bedreiging. Het risico dat de regering in Tbilisi zal proberen haar gezag over de regio’s te herstellen, neemt nu nog verder af doordat de EU bij het toezicht op het bestand betrokken is.

Voor Rusland biedt het akkoord de mogelijkheid de diplomatieke schade die het met de oorlog tegen Georgië heeft aangericht te beperken, zonder dat het concessies hoeft te doen wat betreft de status van de twee regio’s, die Rusland onmiddellijk heeft erkend als onafhankelijke staten. In de tekst van het akkoord wordt nergens verwezen naar de territoriale integriteit van Georgië.

Dat was wel te verwachten na de bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Avignon afgelopen weekeinde. Vanaf het podium bezwoeren de ministers dat de EU de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië nooit zal erkennen, maar in de wandelgangen klonk het van verschillende kanten dat er voor de EU weinig anders op zit dan zich neer te leggen bij de feiten.

De enige troost voor Tbilisi is dat er op 15 oktober in Genève overlegd zal worden over de terugkeer van vluchtelingen en over de stabiliteit op de zuidelijke Kaukasus. Maar volgens Moskou zal daar niet over de toekomstige status van de twee regio’s worden gesproken.

Rusland maakte gisteren nog eens duidelijk dat die kwestie een gepasseerd station is. Volgens minister van Defensie Serdjoekov zal Rusland een troepenmacht van 7600 militairen in de twee regio’s op de been houden. Verder heeft Moskou aangekondigd dat het binnenkort diplomatieke banden en veiligheidsakkoorden met Abchazië en Zuid-Ossetië zal aangaan.

Dat zal ongetwijfeld tot nieuwe spanningen leiden binnen de EU, die tot nog toe de gelederen gesloten heeft weten te houden. Vooral de nieuwe, Oost-Europese EU-landen vinden dat Rusland een prijs moet betalen als het weigert verdere concessies te doen. Volgens hen zou de EU een gevaarlijk precedent scheppen als het zich neerlegt bij de opdeling van Georgië.

Die landen vinden ook dat de EU tegenwicht aan Rusland moet bieden door de omringende landen – Oekraïne voorop – zo snel mogelijk binnen de EU te halen. Maar ook over die strategie bestaat in de EU verdeeldheid. Op een top met de EU kreeg Oekraïne gisteren een associatieverdrag aangeboden, maar onder druk van onder meer Nederland en Duitsland stond er uitdrukkelijk in dat het akkoord geen belofte aan Kiev betekent.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1065543.ece/Akkoord_Georgie_in_voorde...; 10.09.2008

Waarom heb ik toch maar steeds het gevoel dat het beter is een unie van Midden- en Oost Europese staten te vormen?

West Europese staten hebben weinig ervaring met de Russen en denken alleen aan handel zonder een echte vuist te maken. Een unie van Midden- en Oost Europese staten zou denk ik Rusland beter aan unnen pakken omdat zij de taal (lees: karkater) kennen welke de Rus spreekt.
  
Back to top
IP Logged
 
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Online


Właściciel

Posts: 58.306
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Re: ANALYSE: Akkoord Georgië in voordeel van Russen
Reply #1 - 10.09.2008 at 15:01:23
Print Post  
Solana en Lavrov ruziën over EU-missie in Georgië

Twee dagen na de overeenkomst tussen de Russische president Dmitri Medvedev en zijn Franse ambtgenoot Nicolas Sarkozy zitten Rusland en de Europese Unie weer op confrontatiekoers over de Europese waarnemersmissie in Georgië.


Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU, verklaarde woensdag in het Europese Parlement dat de waarnemersmissie vertrekt "met de instelling om overal ontplooid te worden".

De Spanjaard erkende weliswaar dat de Europeanen in een eerste fase enkel op onbetwist Georgisch grondgebied zouden opereren, maar zijn woorden suggereren dat de EU de missie op termijn wil uitbreiden naar de afvallige regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

Ook de Franse president en huidig EU-voorzitter Nicolas Sarkozy had maandag in de Georgische hoofdstad Tbilisi gezegd dat de Europese waarnemers de separatistische regio's zouden kunnen betreden.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov veegde die verklaringen echter van tafel. Voor Moskou staat het vast dat de EU-waarnemers "rondom" Zuid-Ossetië en Abchazië ontplooid worden. De regio's zelf wil Rusland voorbehouden voor waarnemers van de Verenigde Naties (VN) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). (KWO)

www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_industrie ; 10.09.2008
  
Back to top
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
Bookmarks: Twitter Facebook Linked in Twitter