Polemforum.nl
Polenforum.nl •  Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004
 

   

Donald Tusk:
Nie ma złych wyborców. Nie ma też złych regionów. Jest zła, skorumpowana
i agresywna władza. To ona dzieli, by rządzić. Walczmy z nią, nie między sobą.

Er zijn geen slechte kiezers. Er zijn ook geen slechte regio's. Er is een slechte, corrupte en
agressieve overheid. Ze verdeelt om te regeren. Laten we met haar vechten, niet onder ons.


Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Normal Topic 'Stembusstrijd in dit land is farce' (Read 134 times)
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Offline


Właściciel

Posts: 58.406
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
'Stembusstrijd in dit land is farce'
25.09.2008 at 21:27:12
Print Post  

'Stembusstrijd in dit land is farce'

Door GEERT GROOT KOERKAMP

MOSKOU - Wat heeft Javier Solana precies tegen Aleksandr Loekasjenko gezegd? Het is een prangende vraag die de Wit-Russische oppositie danig bezighoudt, sinds het telefoongesprek van afgelopen woensdag tussen de EU-buitenlandcoördinator en de president van Wit-Rusland.

Doet de EU water bij de wijn, na jarenlange sancties tegen de man die bekendstaat als de laatste dictator van Europa? De persdienst van de Wit-Russische leider benadrukt dat Loekasjenko en Solana het in ieder geval over één ding eens waren: het is tijd dat Europa en Wit-Rusland een nieuwe pagina opslaan in hun onderlinge betrekkingen. Oppositiegroepen in Wit-Rusland volgen de toenadering tussen Brussel en Minsk met argusogen.

Zij zijn ervan overtuigd dat er geen enkele aanleiding is voor een coulantere houding jegens Loekasjenko's regime, ondanks recente positieve stappen, zoals de vrijlating van politieke gevangenen. De oppositie is bang dat de EU Loekasjenko de legitimatie verschaft die hij al zo lang zoekt.

Loekasjenko, aan de macht sinds 1994, zoekt al geruime tijd toenadering tot Europa. Samen met nog tientallen andere prominente Wit-Russische politici is hij persona non grata in de Verenigde Staten en de meeste Europese landen, wegens verkiezingsfraude, persbreidel en de verdwijningen van een aantal prominente politieke tegenstanders. Tegelijkertijd neemt de druk van de grote oosterbuur Rusland steeds meer toe.

De tijden dat Moskou aan Wit-Rusland olie en gas leverde voor een vriendenprijs zijn voorbij. De gevolgen voor de Wit-Russische economie, die de goedkope Russische olie duur doorverkocht aan het Westen, zijn aanzienlijk. Het Wit-Russische 'Wirtschaftswunder' begint te wankelen, en dat is de beste verklaring voor Loekasjenko's handreiking aan Europa.

Vorige maand lieten de Wit-Russische autoriteiten verschillende politieke gevangenen vrij, onder hen de voormalige presidentskandidaat Aleksandr Kozoelin, die tijdens de verkiezingscampagne van 2006 in de cel werd gegooid wegens belediging van de president. Het gebaar van Minsk viel in Europa in goede aarde. Vooral het buurland Polen dringt aan op versoepeling van het sanctieregime.

Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Sikorski is Wit-Rusland 'vrijer dan Cuba'. De Wit-Russen, zegt hij, kunnen immers vrij reizen.

Het volgende ijkpunt zijn de parlementsverkiezingen, komende zondag. Als die verlopen zoals Europa dat wil, 'dan zullen wij dienovereenkomstig reageren', zegt Solana. In de aanloop naar de verkiezingen heeft Loekasjenko de publiciteit gezocht. In interviews met onder meer de Financial Times heeft hij gezegd dat Wit-Rusland de eigen wetten heeft overtreden om het Westen terwille te zijn in de komende verkiezingen, bijvoorbeeld door meer oppositieleden toe te laten in lokale kiescommissies.

In totaal 76 kandidaten van de oppositie kunnen meedingen naar de 110 zetels in het parlement. ,,Dit zijn verkiezingen volgens de Europese standaard,'' aldus Loekasjenko. Als de EU de verkiezingen nu niet erkent, dan bewijst dat dat Europa met twee maten meet, vindt hij. ,,Ik zal niet om EU-visa gaan bedelen.''

De oppositie is geïrriteerd door zoveel aandacht voor de president. Loekasjenko's tegenstanders noemen de verkiezingen bij voorbaat een farce. Meer dan 20 oppositiekandidaten mogen niet meedoen aan de verkiezingen en OVSE-waarnemers hebben geen garanties gekregen dat ze aanwezig kunnen zijn bij het tellen van de stemmen. De oppositie overweegt nog altijd een boycot en heeft de aanhang opgeroepen tot een protestactie tegen verkiezingsfraude op 28 september.

http://www.ad.nl/buitenland/2645200/Stembusstrijd_in_dit_land_is_farce.html ;  25.09.2008

Waar bemoeit Europa zich mee? Deze wolf in schaapskleren zal Europa veel ellende gaan brengen, zijn verhoudingen met Rusland zijn nog te intens en daarnaast zal deze man nooit doen wat Europa wil.  Angry 
  
Back to top
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
Bookmarks: Twitter Facebook Linked in Twitter