Polemforum.nl
Polenforum.nl •  Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004
 

   

Donald Tusk:
Nie ma złych wyborców. Nie ma też złych regionów. Jest zła, skorumpowana
i agresywna władza. To ona dzieli, by rządzić. Walczmy z nią, nie między sobą.

Er zijn geen slechte kiezers. Er zijn ook geen slechte regio's. Er is een slechte, corrupte en
agressieve overheid. Ze verdeelt om te regeren. Laten we met haar vechten, niet onder ons.


Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Normal Topic 'Risico's Centraal-Europa vallen mee' (Read 293 times)
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Offline


Właściciel

Posts: 58.406
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
'Risico's Centraal-Europa vallen mee'
06.03.2009 at 13:16:02
Print Post  
'Risico's Centraal-Europa vallen mee'

De problemen in de landen van Centraal-Europa zijn lang niet zo groot als de laatste tijd is gesuggereerd. Voor zover er een financiële crisis is, moet deze goed te managen zijn.


Dat zegt de hoofdeconoom van de Europabank, EBRD, Erik Berglof.

Angst voor banken
De afgelopen weken is er veel onrust ontstaan over het risico dat de banken in Centraal-Europa in de problemen komen. Ook bestaat de vrees dat overheden hun tekorten niet meer kunnen financieren. Volgens Berglof is die vrees nogal overdreven.

'De kern is dat de banken in het westen van Europa door moeten gaan met het beschikbaar stellen van gelden aan hun dochters in het oosten', aldus Berglof.

De particuliere banken in Centraal-Europa zijn overwegend in handen van banken uit West-Europa.

Berglof zegt dat de paniek over Centraal-en Oost-Europa is ontstaan door een cijfer van de Bank van Internationale Betalingen (BIB) waaruit blijkt dat westerse banken voor 1700 miljard euro aan vorderingen hebben op hun dochterbedrijven in het oosten.

Risocobepaling loos cijfer
Hij zegt dat dit voor de risicobepaling een loos cijfer is. Bepalend zijn financieringsbehoeften op korte termijn van de banken. Voor de komende twaalf maanden bedragen die in dollartermen 200 miljard. Worden daar de kortlopende schulden van oliestaten Rusland en Kazachstan van afgetrokken dan resteert 130 miljard euro.

'Voor meer dan de helft van dat bedrag gaat het om leningen aan dochters van westerse banken', aldus Berglof. 'Als de banken hun dochters van geld blijven voorzien ontstaan er geen problemen.'

Tijdens een forum in de Tsjechische hoofdstad Praag zeiden woensdag bankiers van UniCredit uit Italië en het Oostenrijkse Ernste en Raiffeisen dat ze zeker door zullen gaan met het steunen van hun dochterondernemingen in Centraal-Europa.

Geldstroom
De opmerkingen van Berglof worden gesteund door een ongeveer gelijktijdig gepubliceerde paper van de Institute of International Finance. Ook daarin wordt het bedrag van 1700 miljard euro aan vorderingen misleidend genoemd.

Volgens het IFF zal de voorspelde ineenschrompeling van de geldstroom naar het oosten niet plaatsvinden.

'Dat zou hooguit voor Rusland en Oekraïne het geval zijn.' Het IFF verwacht dat de stroom van particulier geld naar Polen, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Turkije voortgaat in een 'veel lager, maar toch nog steeds substantieel tempo'.

Volgens het IFF duiden cijfers over kredietstromen erop dat sinds september er eerder een groei dan een afname is geweest van de funding van dochterbanken in Centraal-Europa door de moederbanken.

Noodsteun
De EBRD, Wereldbank en de Europese Investeringsbank hebben eind vorige week 24,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor leningen aan Centraal-en Oost-Europa.

Op een extra ingelaste top van de EU-leiders in Brussel is een Hongaars plan om 180 miljard euro beschikbaar te stellen voor de regio aan flarden geschoten. Onder andere Polen en Tsjechië waren tegen, omdat ze niet met financiële problemen geassocieerd willen worden.

Copyright: Het Financieele Dagblad, 6 maart 2009.
http://www.fondsnieuws.nl/themas/emerging-markets/artikelen/3479-risicos-centraa...
  
Back to top
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
Bookmarks: Twitter Facebook Linked in Twitter