Polemforum.nl
Polenforum.nl •  Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004
 

   

Donald Tusk:
Nie ma złych wyborców. Nie ma też złych regionów. Jest zła, skorumpowana
i agresywna władza. To ona dzieli, by rządzić. Walczmy z nią, nie między sobą.

Er zijn geen slechte kiezers. Er zijn ook geen slechte regio's. Er is een slechte, corrupte en
agressieve overheid. Ze verdeelt om te regeren. Laten we met haar vechten, niet onder ons.


Page Index Toggle Pages: 1 [2]  Send TopicPrint
Hot Topic (More than 15 Replies) FNV komt op voor 'uitgebuite Polen' (Read 9.617 times)
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Online


Właściciel

Posts: 58.373
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Re: FNV komt op voor 'uitgebuite Polen'
Reply #15 - 01.03.2010 at 23:58:03
Print Post  
Persbericht
 
Utrecht, 1 maart 2010
 
Beusmeat belooft FNV Bondgenoten uitzendkrachten volgens Vlees-cao te laten betalen
 
Varkenskoppenverwerker Beusmeat uit Leek eist van zijn uitzendbureaus Friesenpersoneel en Wijco dat zij hun 150 werknemers voortaan volgens de cao Vleessector betalen. Deze toezegging heeft de directie van Beusmeat vandaag aan FNV Bondgenoten gedaan.
 
"Dat is een behoorlijke stap voorwaarts sinds de start van onze actie voor naleving van de cao vleessector," reageert Janwillem Compaijen, bestuurder FNV Bondgenoten. "Beusmeat verwees ons tot dusverre steeds door naar de uitzendbureaus, maar kiest nu alsnog voor grotere controle op die bedrijven. Het kan gaan om een halve euro per uur,  maar in sommige gevallen ook om bijna twee euro per uur. Op jaarbasis heb je het dan over flinke verbeteringen."
 
FNV Bondgenoten wil ook een fatsoenlijke regeling over het verleden. Uitzendkrachten die sinds 2005 bij Beusmeat werken, hebben een schade van € 25.000 geleden. Mensen met een korter dienstverband naar rato minder.
FNV Bondgenoten gaat de betrokken uitzendbureaus nu uitnodigen voor een overleg.
 
Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130% van het wettelijk minimumloon per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot ‘ziek en piek’ en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.

Met dank voor het bericht aan  Janwillem Compaijen   FNV Bondgenoten
  
Back to top
IP Logged
 
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Online


Właściciel

Posts: 58.373
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Re: FNV komt op voor 'uitgebuite Polen'
Reply #16 - 31.03.2010 at 14:25:36
Print Post  


Meldpunt misstanden rond uitzendkrachten in vleessector

Uitzendbureaus in de vleessector leven regels niet allemaal goed na. Daarom start FNV Bondgenoten een meldpunt. De bond roept leden die in de vleesverwerkende industrie werken op misstanden rondom flexkrachten te melden.


Bestuurder John Klijn van FNV Bondgenoten: "We hebben in de sector afspraken gemaakt om alleen maar met gecertificeerde uitzendbureaus te werken. Maar die certificering blijkt geen garantie voor correcte uitbetaling aan een uitzendkracht."

Loonstrook
Omdat Oost-Europeanen vaker slachtoffer worden van cao-ontduiking, roept FNV Bondgenoten nadrukkelijk zijn leden met vaste contracten op om hun flex-collega’s bij te staan. "Vaste krachten kunnen aan uitzendkrachten vragen of ze hun loonstrook mogen checken", zegt  Klijn. "Staan alle toeslagen erop? Wordt de pensioenpremie afgedragen? Klopt het dan niet, dan hoor ik het graag en kunnen we actie ondernemen."

Beusmeat
Een recent voorbeeld van hoe het misgaat is uitzendbureau Friesen Fleis bij varkenskopverwerker Beusmeat. Daar werden de Oost-Europese flexwerkers anders betaald en behandeld dan de Nederlandse krachten. Friesen Fleis had de juiste certificering.

Minimumloon
Klijn: "Die certificering is niet het zelfregulerende systeem dat we gehoopt hadden. Sommige opdrachtgevers verschuilen zich erachter en voelen niks voor scherpere controle. Nogal wiedes, want onderbetaalde uitzendkrachten zijn goedkoper dan correct beloonde uitzendkrachten. Zo bleek dat aan honderden Polen niet eens het minimumloon betaald werd. Overigens gebeurt dat breder in de sector."

Het minimumloon in de vleessector is minimaal € 9,02 per uur. FNV Bondgenoten heeft dinsdag met de certificerende organisaties afgesproken dat zij daar streng op gaan controleren.

Gewoon goed werk
In de vleesverwerkende industrie werken ongeveer tienduizend mensen. Ongeveer 40 procent daarvan is flexwerker. Onder de noemer Gewoon Goed Werk zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. 

fnvbondgenoten.nl
« Last Edit: 28.05.2019 at 19:41:01 by Pieszyce* »  
Back to top
IP Logged
 
CLangen
Beginnend Lid
**
Offline


Polenforum.nl: Het ontmoetingspunt

Posts: 68
Joined: 07.04.2010
Re: FNV komt op voor 'uitgebuite Polen'
Reply #17 - 18.10.2010 at 21:23:09
Print Post  
Och ja, de Polen zullen wel denken dat de vakbond hier net zoiveel voor ze doet als de vakbond in Polen. Niets dus....
  
Back to top
 
IP Logged
 
Torun Marcel
Super Veteraan
******
Offline


Utrecht, zo DOM nog niet

Posts: 4.768
Location: Utrecht
Joined: 08.05.2006
Gender: Male
Re: FNV komt op voor 'uitgebuite Polen'
Reply #18 - 18.10.2010 at 21:29:23
Print Post  
Quote:
author=0D022F20292B207F4E0 link=1261061185/18#18 date=1287433389]Och ja, de Polen zullen wel denken dat de vakbond hier net zoiveel voor ze doet als de vakbond in Polen. Niets dus....

Lees de hele topic. Dan zou je o.a. kunnen lezen:
Re: FNV komt op voor 'uitgebuite Polen'
LEEK - De Poolse werknemers bij vleesverwerker Beusmeat in Leek krijgen voortaan het minimumloon uitbetaald
Deze verplichting is dus succescol afgedwongen door de FNV.
Dat de werkgever vervolgens niets betaald is een ander verhaal. 
Maar zeg niets dat er niets gedaan wordt. 
  

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan // haast je als je tijd hebt zodat je tijd hebt als je haast hebt
Back to top
 
IP Logged
 
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Online


Właściciel

Posts: 58.373
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Re: FNV komt op voor 'uitgebuite Polen'
Reply #19 - 18.10.2010 at 21:37:32
Print Post  
CLangen wrote on 18.10.2010 at 21:23:09:
Och ja, de Polen zullen wel denken dat de vakbond hier net zoiveel voor ze doet als de vakbond in Polen. Niets dus....CLangen,

Ook iets positiefs te melden?  Roll Eyes

Ik ken de persoon "de heer Janwillem Compaijen" die de berichten naar mij heeft toegestuurd en ik weet dat hij zeker WEL iets gedaan heeft voor deze Polen.

Dus het zou fijn zijn als je iets positiever schreef, waarvoor onze dank.

Net zoals Marcel zegt, Lees eerst de gehele Topic en daarna mag je antwoorden.  Roll Eyes

  
Back to top
IP Logged
 
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Online


Właściciel

Posts: 58.373
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Re: FNV komt op voor 'uitgebuite Polen'
Reply #20 - 18.04.2012 at 13:59:12
Print Post  


Friesenpersoneel-Friesenfleisch-Beusmeat: slepende procedure ontduiking cao vlees

     Door Janwillem Compaijen
   
FNV Bondgenoten procedeert tegen Friesenpersoneel. Dit Duitse uitzendbedrijf bij varkenskoppenverwerker Beusmeat in Leek (Gr.) dook sinds 2005 onder de cao vlees door. FNV Bondgenoten vordert nu in een proefproces voor een uitzendkracht die van 2006 tot 2010 bij Beusmeat werkte €22.000 plus de wettelijke verhoging van 50%.

Overleg met Friesenpersoneel in 2010 en een eerder juridisch aanschrijven leidde niet tot resultaat. Een rechtszaak werd hierdoor onvermijdelijk. Vanwege de hoge kosten van deze procedure zijn, kozen wij er voor om eerst in de zaak van een uitzendkracht te procederen en daarvan het resultaat af te wachten. Die hoge kosten hebben te maken met de complexiteit van de zaak, dat wij zowel met Nederlands als met Duits recht te maken hebben en met vertalingen. Met het eerst voor een uitzendkracht te procederen, gaan wij er vanuit dat indien wij deze procedure zullen winnen, Friesenpersoneel voor alle collega’s die wij bijstaan hetzelfde loon zal betalen en de arbeidsvoorwaarden zal naleven.

Onze dagvaarding deden wij op 30 september 2011. De procedure diende voor het eerst op 14 december 2011. De procedure wordt vooralsnog schriftelijk gevoerd. Namens Friesenpersoneel werd inmiddels verweer gevoerd in een zogeheten Conclusie van Antwoord. Wij reageerden inmiddels op deze Conclusie van Antwoord. Hierna mag Friesenpersoneel op zijn beurt weer reageren, waarna de rechter vonnis zal wijzen.

Op dit moment stelt de advocaat van Friesenpersoneel dat wij geen procedure tegen Friesenpersoneel moeten voeren maar tegen Friesenfleisch. Hier is FNV Bondgenoten het niet mee eens. Friesenpersoneel is sinds 2010 de rechtsopvolger van Friesenfleisch en is, zo vinden wij, aansprakelijk of het nu het dienstverband bij Friesenfleisch of bij Friesenpersoneel betreft. De door de advocaat van Friesenpersoneel ingenomen stelling kan vertragend werken voor de procedure.

Hieronder downloads van de pamfletten voor onze leden, Pools en Nederlands.

Met vriendelijke groet,

Janwillem CompaijenVakbondsbestuurder Industrie

06 53 263 582           j.compaijen at bg.fnv.nl  

www.fnvbondgenoten.nl/noord
http://twitter.com/Janw_Compaijen

 Prewleky proces sadowy Friesenpersoneel (1082,88 Kb)
 Slepende procedure Friesenpersoneel (992,42 Kb)
  
Back to top
IP Logged
 
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Online


Właściciel

Posts: 58.373
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Re: FNV komt op voor 'uitgebuite Polen'
Reply #21 - 04.10.2012 at 17:13:21
Print Post  


Poolse uitzendkracht Beusmeat krijgt nabetaling van 30.000 euro

   Marco van Moort
 
Een Poolse oud-werknemer krijgt een nabetaling van 30.000 euro van het Duitse uitzendbureau Friesenpersoneel. Dat besliste de rechtbank in Groningen gisteren in een proefproces dat FNV Bondgenoten tegen de uitzender had aangespannen.

De bewuste uitzendkracht werkte van 2005 tot 2010 bij het vleesbedrijf Beusmeat in Leek en werd in die periode niet volgens de cao Vlees uitbetaald. FNV Bondgenoten startte daar in 2011 een proefproces over. De rechter stelt FNV Bondgenoten nu volledig in het gelijk. Het Duits uitzendbureau Friesenpersoneel moet de Nederlandse cao naleven en de Poolse uitzendkracht 30.000 euro nabetalen.
Nederlandse cao geldt

De rechter bepaalde in zijn vonnis ook dat een buitenlands uitzendbureau de Nederlandse cao moet naleven. Bovendien stak de rechter een stokje voor de poging van Friesenpersoneel om in 2009 met een nieuwe BV aan nabetaling over de periode vanaf 2005 te ontkomen. Tussen 2005 en 2009 handelde het bedrijf via een BV met de naam Friesenfleisch.
Wild-West

Janwillem Compaijen, bestuurder FNV Bondgenoten: “We zijn op alle punten in het gelijk gesteld. Onze acties sinds december 2009 zien we hiermee goed beloond. Nog belangrijker is dat de rechter een eind maakt aan de Wild-West-vertoning met buitenlandse constructies die de Nederlandse markt overspoelen. De Nederlandse cao, in dit geval de cao Vlees, moet gewoon nageleefd worden, ongeacht de nationaliteit van de uitzendkracht en ongeacht de vestigingsplaats van het uitzendbureau."
Nog meer vorderingen

Friesenpersoneel, gevestigd in het Duitse Cloppenburg, had sinds 2005 in Nederland maar één werkgever: varkenskoppenverwerker Beusmeat in Leek (Gr.). Beusmeat huurde in 2010 structureel 100 Polen van Friesenpersoneel in.

Nog zeker tien leden van FNV Bondgenoten hebben eenzelfde vordering op Friesenpersoneel.

Bron: FNVbondgenoten  04.10.2012
  
Back to top
IP Logged
 
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Online


Właściciel

Posts: 58.373
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Re: FNV komt op voor 'uitgebuite Polen'
Reply #22 - 06.10.2012 at 15:57:52
Print Post  
Poolse uitzendkracht Beusmeat krijgt nabetaling van 30.000 euro 

Een Poolse oud-werknemer krijgt een nabetaling van 30.000 euro van het Duitse uitzendbureau Friesenpersoneel. Dat besliste de rechtbank in Groningen gisteren in een proefproces dat FNV Bondgenoten tegen de uitzender had aangespannen.


De bewuste uitzendkracht werkte van 2005 tot 2010 bij het vleesbedrijf Beusmeat in Leek en werd in die periode niet volgens de cao Vlees uitbetaald. FNV Bondgenoten startte daar in 2011 een proefproces over. De rechter stelt FNV Bondgenoten nu volledig in het gelijk. Het Duits uitzendbureau Friesenpersoneel moet de Nederlandse cao naleven en de Poolse uitzendkracht 30.000 euro nabetalen.

Nederlandse cao geldt

De rechter bepaalde in zijn vonnis ook dat een buitenlands uitzendbureau de Nederlandse cao moet naleven. Bovendien stak de rechter een stokje voor de poging van Friesenpersoneel om in 2009 met een nieuwe BV aan nabetaling over de periode vanaf 2005 te ontkomen. Tussen 2005 en 2009 handelde het bedrijf via een BV met de naam Friesenfleisch.

Wild-West

Janwillem Compaijen, bestuurder FNV Bondgenoten: “We zijn op alle punten in het gelijk gesteld. Onze acties sinds december 2009 zien we hiermee goed beloond. Nog belangrijker is dat de rechter een eind maakt aan de Wild-West-vertoning met buitenlandse constructies die de Nederlandse markt overspoelen. De Nederlandse cao, in dit geval de cao Vlees, moet gewoon nageleefd worden, ongeacht de nationaliteit van de uitzendkracht en ongeacht de vestigingsplaats van het uitzendbureau."
 
Nog meer vorderingen

Friesenpersoneel, gevestigd in het Duitse Cloppenburg, had sinds 2005 in Nederland maar één werkgever: varkenskoppenverwerker Beusmeat in Leek (Gr.). Beusmeat huurde in 2010 structureel 100 Polen van Friesenpersoneel in. Nog zeker tien leden van FNV Bondgenoten hebben eenzelfde vordering op Friesenpersoneel. 

Janwillem Compaijen

FNV Bondgenoten

0653263582

www.twitter.com/janw_compaijen

www.fnvbondgenoten.nl/noord www.fnvbondgenoten.nl  
  
Back to top
IP Logged
 
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Online


Właściciel

Posts: 58.373
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Re: FNV komt op voor 'uitgebuite Polen'
Reply #23 - 20.02.2013 at 20:18:28
Print Post  
Friesenpersoneel stelde hoger beroep in; FNV Bondgenoten start nu ook procedure voor de anderen

     Janwillem Compaijen

Friesenpersoneel stelde op 28 december 2012 hoger beroep in tegen het vonnis van 3 oktober 2012 van de rechter in Groningen. In dit vonnis werd Friesenpersoneel veroordeeld de Nederlandse cao toe te passen en 30 mille na te betalen aan een uitzendkracht die bij Beusmeat werkte.

Het hoger beroep is geen goed nieuws voor degenen voor wie wij deze rechtszaak aanspanden. Want het hoger beroep houdt in dat deze procedure nog jaren kan duren. Dit lijkt een poging van Friesenpersoneel om de leden uit te roken. Wie heeft de langste adem?
Nieuwe procedures

In 2011 spanden wij de rechtszaak aan voor een van de leden. Als een soort proefproces. Uiteraard gaat het niet alleen om dit lid. Nu de zaak door het hoger beroep langere tijd gaat duren, heeft FNV Bondgenoten besloten om ook voor de andere leden de zaak aanhangig te maken bij de rechter. Het vonnis van de rechtbank in Groningen is voor ons duidelijk genoeg. Dat doen wij natuurlijk alleen voor degenen die lid zijn. Ondertussen is een waarschuwing op zijn plaats. Het gaat namelijk lang duren voor er een uitslag is en of u en FNV Bondgenoten wel of niet gelijk gaan krijgen. We begrijpen heel goed dat hierdoor mensen kunnen afhaken.
Het hoger beroep

De zaak in hoger beroep wordt behandeld door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De appeldagvaarding die Friesenpersoneel op 28 december 2012 indiende, bevat nog niet de gronden van het hoger beroep. Deze gronden van het hoger beroep worden opgenomen in een door Friesenpersoneel in te dienen zogeheten “memorie van grieven”. Friesenpersoneel heeft vanaf 15 januari 2013 twee keer 6 weken en een keer 4 weken om deze memorie in te dienen.

Wanneer Friesenpersoneel deze memorie van grieven heeft ingediend, krijgt de advocaat van FNV Bondgenoten zes weken de tijd om namens de leden een zogeheten memorie van antwoord in te dienen.  Daarvoor heeft hij dezelfde uitstelmogelijkheden als Friesenpersoneel.

Vervolgens kunnen partijen desgewenst verzoeken om hun zaak mondeling voor het Gerechtshof te bepleiten. Ook kan het Gerechtshof een zitting gelasten. Onze advocaat waarschuwt ons want hij zegt dat het doorgaans enige jaren duurt voordat het Gerechtshof in hoger beroep uitspraak doet.

Janwillem Compaijen
Vakbondsbestuurder Industrie

FNV Bondgenoten
  
Back to top
IP Logged
 
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Online


Właściciel

Posts: 58.373
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Re: FNV komt op voor 'uitgebuite Polen'
Reply #24 - 17.11.2014 at 21:01:09
Print Post  
Beusmeat Leek houdt Poolse krachten aan

LEEK - Het in moeilijkheden verkerende vleesverwerkingsbedrijf Beusmeat in Leek werkt nog steeds met ruim vijftig Poolse uitzendkrachten. Dat meldt vakbondsbestuurder Jan Willem Compaijen van Bondgenoten FNV.

Hij stoort zich aan het ‘gesol dat hier plaatsvindt met uitzendkrachten': "Op 31 oktober worden 94 Polen op straat gezet. Ook raken ze dan hun tijdelijke huisvesting kwijt. Vervolgens mogen vijftig mensen via een ander uitzendbureau blijven. Daarvoor moet organisatorisch van alles worden geregeld, terwijl niemand weet hoe lang de Polen hier nog werk hebben.''

Voorheen werkten de meeste Polen via het Duitse uitzendbureau Friesenpersoneel bij Beusmeat. De vleesverwerker heeft het contract met dit bureau opgezegd. De Polen die zijn gebleven, staan nu ingeschreven bij bureau SRS-Personeel.

Dat in Leek nog steeds een beroep moet worden gedaan op Poolse uitzendkrachten verdient volgens directeur Paul Wellink van F. Wellink BV in Lekkerkerk, waaronder Beusmeat valt, geen schoonheidsprijs. Volgens hem werkt Beusmeat met nog circa dertig Poolse uitzendkrachten.

Bron:  DVHN
  
Back to top
IP Logged
 
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Online


Właściciel

Posts: 58.373
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Re: FNV komt op voor 'uitgebuite Polen'
Reply #25 - 16.12.2016 at 01:02:12
Print Post  
     
FNV: Poolse uitzendkrachten Beusmeat krijgen gelijk van rechter na jarenlange strijd

Ron Sinnige 14-12-2016

Na een jarenlange strijd hebben vijf Poolse werknemers onlangs gelijk gekregen van de rechtbank Noord-Nederland in hun strijd om gelijk loon voor gelijk werk. De Polen werkten als uitzendkracht bij varkenskoppenverwerker Beusmeat uit Leek. Ze hebben recht op een nabetaling van gezamenlijk ruim 85.000 euro.

De FNV startte voor de werknemers een procedure tegen hun werkgever, het Duitse uitzendbureau Friesenpersoneel. Uitgangspunt daarbij was dat zij recht hebben op hetzelfde cao-loon dat aan hun Nederlandse collega’s werd uitbetaald.

Lees hier verder. . . . .

  
Back to top
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1 [2] 
Send TopicPrint