Polemforum.nl
Polenforum.nl •  Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004
 

   

Donald Tusk:
Nie ma złych wyborców. Nie ma też złych regionów. Jest zła, skorumpowana
i agresywna władza. To ona dzieli, by rządzić. Walczmy z nią, nie między sobą.

Er zijn geen slechte kiezers. Er zijn ook geen slechte regio's. Er is een slechte, corrupte en
agressieve overheid. Ze verdeelt om te regeren. Laten we met haar vechten, niet onder ons.


Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Normal Topic 'Roemeense Hongaren' komen later dan verwacht (Read 311 times)
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Offline


Właściciel

Posts: 58.402
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
'Roemeense Hongaren' komen later dan verwacht
13.07.2011 at 23:26:16
Print Post  

'Roemeense Hongaren' komen later dan verwacht

ETTEN-LEUR/ZUNDERT - De door uitzendbureau Exotic Green beloofde Roemenen met een Hongaars paspoort die als seizoensarbeiders in West-Brabant aan het werk zouden gaan, laten nog even op zich wachten. "Een aantal is er al, maar we verwachten dat de grote stroom na de bouwvak op gang komt", zegt een woordvoerster van het Etten-Leurse uitzendbureau.


De bouwvak duurt tot halverwege augustus. Roemenen met een Hongaars paspoort mogen wel zonder vergunning in de landen van de Europese Unie werken.

Aanvankelijk zouden de Roemenen begin juli komen, maar het aanvragen en krijgen van een Hongaars paspoort duurt langer dan was verwacht.

"We hebben de paspoorten al in januari aangevraagd en hadden verwacht dat we daarmee ruimschoots op tijd waren. Dat valt dus een beetje tegen", aldus Exotic Green dat in Roemenië twee kantoren opende.

"Ik heb nog geen Roemeen met een Hongaars paspoort gezien", zegt aardbeienkweker Mark van Aert uit Klein-Zundert.

"Van andere collega's heb ik ook nog niets gehoord. Maar eigenlijk maakt het niet uit. Het gaat ons om ervaren krachten. Gelukkig heb ik voor dit jaar nog tien vergunningen voor Roemeense arbeiders die hier al eerder werkten, gekregen. Verder werken er nu vijftig mensen uit andere Oost-Europese landen op ons bedrijf. Ik hoop dat er volgend jaar van die vijftig, een groot aantal terugkeert. Die hebben dan de nodige ervaring en dat scheelt echt veel. Een nieuwe plukker haalt tweederde van een ervaren plukker."

De problemen voor de tuinders en bomenkwekers ontstonden dit jaar toen Roemenen steeds moeilijker een werkvergunning kregen. Samen met Bulgaren hebben Roemenen een vergunning nodig om in een EU-land te mogen werken. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken wil dat Nederlandse werklozen het daardoor ontstane gat op de arbeidsmarkt opvullen.

"Maar dat is absoluut niet gelukt", zegt Jacqueline Kroon van de ZLTO (landbouworganisatie). "Het aanbod van UWV die de werklozen moet leveren en van uitzendbureau's is volstrekt onvoldoende. We hebben dat onlangs gevraagd aan de tuinders. Uitzendbureaus beloven meer dan dat ze waar kunnen maken."

Het is boomkweker Louis van den Broek van Treeport, een samenwerkingsverband van boomtelers in Zundert, nog altijd een doorn in het oog.

"Dit voorjaar is er veel omzet blijven liggen en lopen we gigantisch achter met het werk", zegt Van den Broek.

"We werken nu met Polen en wat schooljeugd. Die hebben geen ervaring. Als ik volgend jaar geen ervaren krachten mag hebben, gaat het gigantisch mis. We hebben al reacties gehad op door ons geleverd spul, omdat de kwaliteit niet voldoende was. Dat kan ook niet anders. Je hebt een paar jaar nodig om dit werk goed te kunnen doen. We hadden die mensen, Roemenen die hier al zes jaar werken. Maar dat mag dus niet meer."

Van den Broek hoopt dat een zaak die bij de Haagse bestuursrechter loopt, gewonnen wordt en volgend jaar de Roemenen weer aan het werk mogen.

"Maar dan zijn die Roemenen met Hongaars paspoort er zeker", laat Exotic Green weten.

"Zij kunnen dan de Polen vervangen die vermoedelijk naar Duitsland gaan om daar te werken. Zij hebben in dat land geen vergunning meer nodig. We hadden verwacht dat ze nu al zouden gaan, maar dat is behoorlijk meegevallen."

Bron:  http://www.bndestem.nl/algemeen/economie/9106872/Roemeense-Hongaren-komen-later-...;  13.07.2011
  
Back to top
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
Bookmarks: Twitter Facebook Linked in Twitter