Polemforum.nl
Polenforum.nl •  Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004
 

   

Donald Tusk:
Nie ma złych wyborców. Nie ma też złych regionów. Jest zła, skorumpowana
i agresywna władza. To ona dzieli, by rządzić. Walczmy z nią, nie między sobą.

Er zijn geen slechte kiezers. Er zijn ook geen slechte regio's. Er is een slechte, corrupte en
agressieve overheid. Ze verdeelt om te regeren. Laten we met haar vechten, niet onder ons.


Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Normal Topic Amnesty: martelen 'doodnormaal' in Oekraïne (Read 265 times)
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Online


Właściciel

Posts: 58.306
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Amnesty: martelen 'doodnormaal' in Oekraïne
12.10.2011 at 16:15:40
Print Post  

Amnesty: martelen 'doodnormaal' in Oekraïne

KIEV -  Honderdduizenden mensen zijn jaarlijks slachtoffer van geweld en martelingen door de politie in Oekraïne. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) woensdag in een rapport. Geen van de weinige agenten die in de afgelopen jaren zijn aangeklaagd, is veroordeeld. Dat zei de directrice van Amnesty in Oekraïne, Tatjana Masoer.


De kritiek komt voor de machthebbers in Oekraïne op een zeer ongelegen moment. Het land organiseert volgend jaar zomer samen met buurland Polen het Europees kampioenschap voetbal en de gastlanden hopen op grote aantallen voetballiefhebbers en toeristen.

Veel slachtoffers doen volgens Amnesty geen aangifte, uit angst voor represailles of omdat ze denken dat er toch geen actie wordt ondernomen. De openbare aanklagers vegen aanklachten veelal van tafel omdat er geen bewijs zou zijn.

De organisatie wil dat de voormalige Sovjetrepubliek, waar circa 45 miljoen mensen wonen, direct stopt met deze wijdverbreide politiecriminaliteit. Een onafhankelijke commissie moet volgens Amnesty nader onderzoek uitvoeren naar de misstanden.

Het gaat om schendingen van de gedragscode tot vergrijpen als racisme, afpersing, mishandeling en verdachte sterfgevallen in gevangenschap. Mansoer zei dat agenten regelmatig mensen dagenlang vastzetten en grote sommen geld eisen van verwanten voor vrijlating. 40 procent van dit smeergeld moet worden betaald aan het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev.

President Viktor Janoekovitsj heeft vorige maand wel een commissie ingesteld die martelingen een halt toe moet roepen. Volgens Amnesty moet Oekraïne drie problemen met topprioriteit aanpakken: het gebrek aan toezicht op detentie, het gebrek aan onafhankelijk onderzoek en de weigering om politiefunctionarissen te vervolgen. Alleen zo kunnen corruptie, marteling en andere vergrijpen effectief worden bestreden. 

http://www.telegraaf.nl/buitenland/10713362/___Martelen_normaal_in_Oekrane___.ht...;  12.10.2011
  
Back to top
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
Bookmarks: Twitter Facebook Linked in Twitter